Foredrag med Maren Uthaug Aflyst

Onsdag d. 23. jan. 2019 kl. 20.00 - 22.00

 

Tegneren og forfatteren Maren Uthaug blev født i 1972 i nordnorske Kautokeino i Finnmarken, hvor hun tilbragte sine første leveår med sin norske mor og samiske far. I 1980 måtte Maren Uthaug se de norske fjelde skiftet ud med danske villaveje, da hun som otteårig flyttede med sin mor til Haderslev.

Under teologistudiet I Århus vandt Uthaug en talentkonkurrence i et reklamebureau, og det førte til en uddannelse  på Den Danske Reklameskole. Efter forskellige jobs som freelancer og klummeskribent førte skriverierne til oprettelsen af bloggen Marensblog.dk.

I 2013 vandt Uthaug Politikens tegneseriekonkurrence med striben ”Ting jeg gjorde”, som stadig findes på bagsiden af Politikens kultursektion. Her tegner Uthaug damen - sit alter ego - der har oplevet en kaotisk barndom, en vred ungdom, de første kærlighedsaffærer, øjeblikket hun mødte sin mand og børnene, der kom og raserede hendes forståelse af at være menneske.

Også på andre udtryksplatforme bygger hun videre på den stil, hun har lagt med bloggen – blandt andet med to udgivelser i aflangt tegneserieformat ”Ellers går det godt” og ”Den lyse side” fra hhv. 2012 og 2014, der begge er kombination af tekst og illustration. I 2013 kunne hun også kalde sig romanforfatter med debuten ”Og sådan blev det” efterfulgt af ”Hvor der er fugle”

Her viser Uthaug, at hun også er stærk uden illustrationer.

Denne aften kombinerer forfatteren sit tegnede foredrag med at tale om sine romaner.

Foredrag med Iben Mondrup
Onsdag d. 6. marts  2019 kl. 20.00 - 22.00

 

Iben Mondrup er opvokset i Grønland og uddannet billedkunstner på det Kongelige Danske Kunstakademi, men kom aldrig i gang med en billedkunstkarriere. Til gengæld debuterede hun som skønlitterær forfatter i 2009, og siden er det gået hurtigt. I løbet af otte år er det blevet til seks romaner, heriblandt de prisbelønnede GODHAVN og KARENSMINDE. Hun er kendt for sin billedmætte litteratur og sit sanselige sprog, men også for sin evne til at skildre de menneskelige relationer, så det kan mærkes helt ind i kroppen. Selv siger hun, at hendes grønlandske opvækst og billedkunstneriske baggrund er en forudsætning for den måde, hun skriver på.

 

Hør Iben Mondrup fortælle om, hvordan hun fandt sit sprog, som viste sig at være et helt andet, end hun troede. Og om de tre seneste bøger som alle kredser om menneskelige realtioner og de dynamikker, som kan styre en familie og et samfund. Ofte fortæller hun fra barnets perspektiv, hvilket også er tilfældet i den seneste roman, VI ER BRØDRE. Romanens fortælling udspiller sig i efterkrigstidens Frederikshavn og er inspireret af forfatterens egen familiehistorie.